Trei metri deasupra cerului

Informatii generale

Cartea Trei metri deasupra cerului este un bestseller international care sta sub semnatura incontestabila a lui Federico Moccia, regizor si scenarist italian. Trei metri deasupra cerului este un roman pentru adolescenti, al carui fir narativ se dezvolta pe cliseul etern fata cuminte si baiat rau.

Numit de catre multi, Romeo si Julieta moderni, cartea Trei metri deasupra cerului a aparut in anul 2004, fiind tradusa in peste 14 limbi. Traducerea cartii in limba romana a parut in 2011, iar pana in acel moment cartea atinsese deja peste 12 milioane de exemplare vandute in lumea intreaga. Primele doua limbi de circulatie a cartii au fost italiana, Tre metri sopra il cielo, si spaniola, Tres mteros sobre el cielo. Romanul a fost ecranizat in anul 2004 in limba italiana, si in anul 2010 in limba spaniola, avand un adevarat succes.

Numele protagonistului difera de la editura la editura, prinde forma sub numele de Step sau Stefano Mancini, Hachi in film sau Hugo, in functie de traducere, pe cand numele protagonistei ramane acelasi indiferent de traducere si de editura, Babi sau Roberta Gervasi.

Trei metri deasupra cerului

Plotul

Romanul Trei metri deasupra cerului are o actiune suculenta care se petrece in frumoasa Roma, Italia. Cei doi protagonisti, Babi si Step provin din doua lumi total diferite, dar care sunt legate de o iubire pura, fara limite. Babi este fiica perfecta, silitoare si constincioasa, cu rezultate minunate la scoala care provine dintr-o familie bogata, iar Step este baiatul rebel, violent si dur, care este indragit si admirat de toate fetele datorita aspectului sau de “bad boy”, dar si datorita aspectului sau fizic.

Desi au idei, concepte, valori, medii si lumi diferite, intre Babi si Step se infiripa o poveste de dragoste suculenta si sincera. Total diferiti la exterior, dar total asemanatori la interiori. Desi Step pare baiatul rau, dur, cu un temperament exploziv, in sinea lui este un baiat timd, cald, sincer cu un suflet bun, iar Babi, desi aparent cuminte si timida, devine rebela, cu o energie deobrdanta in momentul in care relatia ei cu Step incepe, semn ca asta era de fapt ea.

Iubirea lor este una sincera, dar totusi tulburata de diverse intamplari care succed intregul fir narativ care tin captivat cititorul pe intregul parcurs al cartii. Iubirea aceasta imposibila din punctul de vedere al parintilor lui Babi si al societatii, devine exploziva si incitanta.

Pe parcursul cartii apar diverse personaje cu rol secundar, precum prietenii lui Step, care dau rotunjime si forma romanului. Step impreuna cu prietenii lui formeaza acea band de motociclisti rebela, capabila sa capteze atentia atat fetelor cat si baietilor, facand din carte un adevarat deliciu cu miros incandescent si de cauciucuri incinse.

CARTEA TREI METRI DEASUPRA CERULUI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Trei metri deasupra cerului

carturesti

Trei metri deasupra cerului

libris

Trei metri deasupra cerului

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cartea Trei metri deasupra cerului este construita pe mai multe planuri narative, astfel ca exista parti in care totul este povestiti la persoana a III-a si parti in care totul este povestit din partea protagonistilor sau din partea anumitor personaje secundare, precum parintii lui Babi.

Romanul nu este liniar, asftel ca in multe parti totul este privit retrospectiv, ca parte de flash-back-uri din istoria personajelor. Aceasta alternanta prezent trecut are menirea sa arate povestea personajelor si lucrurile care i-au facut sa devina intr-un anumit fel si sa se comporte intr-un anumit mod, facandu-l pe cititor sa inteleaga mai bine toata povestea. Mixul de replici combinate cu vocea autorul sunt cele care tin in suspans cititorul si fac ca atiunea sa fie una ambigua, imprevizibila care au rolul de a creste suspansul.

Atmosfera creata pe intregul parcus al cartii este una de suspans, de tristete, de fericire. Acest cocktail de sentimente care se creeaza cu fiecare replica, fiecare fapt petrecut ofera o savoare aparte pentru tinerii cititori si le ofera o poveste de viata cat se poate de adevarata.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea Trei metri deasupra cerului este o carte savuroasa, este iubirea ilegala la care fiecare fata viseaza si fiecare baiat si-o doreste. Aceasta carte merita cumparata deoarce iti ofera o perspectiva mult mai buna asupra sensului iubirii. Te invata ca iubirea poate trece peste orice prejudecata si ca merita sa lupti pentru ceea ce iubesti.

Acest ritm trepidant al cartii, presarat cu replici duioase, sincere si actiuni imprevizibile au puterea sa ofere cititorului un tablou clar ce il duce in acea lume care prinde sens si forma sub ochii lui.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu