Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Informatii generale

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi este un roman scris de Camil Petrescu. Publicat in 1930, aceasta lucrare de o importanta majora in literatura romaneasca surprinde cu exactitate drama unui personaj intelectual, a carei suferinta in iubire ii este “vindecata” tocmai de o drama si mai mare, colectiva, a razboiului.

In 1979, a avut premiera o adaptare cinematografica a acestui roman, in regia lui Sergiu Nicolaescu.

 

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

 Plotul

La inceputul romanului, protagonistul Stefan Gheorghidiu, aflat la popota cu alti soldati, se straduieste din greu sa obtina permisiunea de a o vizita pe nevasta lui, Ela.

O anumita poveste relatata de un soldat il face pe Stefan sa isi aminteasca despre inceputul relatiei cu Ela, pe care il nareaza in partea “Ultima noapte de dragoste”.

Cei doi isi incep relatia pe cand Stefan era student la Filosofie si avea o situatie destul de precara. Dupa ce se casatoresc, Stefan obtine o mostenire, iar din acel momente Elei incepe sa ii placa viata traita in clasa inalta a capitalei. Stefan in schimb, in esenta intelectual, nu este impresionat de aceste frivolitati, si nu trece mult timp pana ce o suspecteaza pe Ela ca l-ar insela.

Relatia dintre ei devine tot mai tumultoasa, cu despartiri si impacari, si este cumva intrerupta de faptul ca Stefan trebuie sa plece la razboi, moment care marcheaza inceputul celei de-a doua parti a romanului, “Intaia noapte de razboi”.

In aceasta parte, Camil Petrescu nareaza cu obiectivitate absurditatea razboiului, reusind sa evidentieze intr-o maniera destul de fina maniera in care razboiul il schimba total pe protagonist.

 

 

CARTEA ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, INTAIA NOAPTE DE RAZBOI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

elefant

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

carturesti

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

libris

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cele doua teme principale ale acestui roman, dragostea si razboiul, sunt unele dintre cele mai folosite laitmotive in literatura de sute de ani, insa Camil Petrescu a stiut cum sa le abordeze intr-o maniera originala, creionand cu finete drama prin care trece protagonistul, scindarea intre pasiune si orgoliu si in cele din urma constientizarea faptului ca anumite drame colective te fac sa realizezi ca dramele individuale uneori sunt insignifiante.

Trecand prin experienta razboiului, Stefan Gheorghidiu se intoarce o alta persoana in Bucuresti si realizeaza ca tumultul interior datorat sentimentelor pe care le are fata de Ela si suferinta unei relatii esuate nu inseamna nimic pe langa drama absurda a razboiului.

De ce merita sa cumperi cartea

Merita sa citesti aceasta carte nu doar pentru ca este un nume clasic in literatura romaneasca, ci si datorita faptului ca autorul reuseste sa se foloseasca de cuvinte pentru a crea un univers real. De asemenea, te poti identifica cu persoanjul principal in prima parte a romanului si alaturi de care suferi in a doua parte, desi nu ai simtit pe pielea ta consecintele absurd ale razboiului.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu