Ultimul Mohican

Informatii generale

Ultimul Mohican este un roman istoric scris de James Fenimore Cooper si publicat in anul 1826. Actiunea romanului are loc in anul 1757, in timpul razboiului de sapte ani dintre India si Franta.

Romanul a devenit la scurt timp unul dintre cele mai populare romane ale literaturii engleze si este studiat in multe scoli. A fost adaptat in numeroase seriale de televiziune si filme.

Ultimul Mohican

Plotul

Ultimul Mohican este un roman epic, ce contureaza atat imaginea aventurielului plin de curaj, dar si a dusmanului viclean.

Magua, un inginer indian, cauta sa se razbune pe colonelul Minro ajungand in tabara franceza si incercand sa le rapeasca pe cele doua fiice ale colonelului in timpul unui transport. In caravana ce le pazeste pe aceste doua fete se afla Natty Bumppo, maiorul Duncan Heyward si doi indieni, ultimul dintre ei, Uncas, fiind “ultimul Mohican”, dupa care este numit romanul. Aceste personaje sunt uneori vazute ca un microcosmos al societatii americane in devenire, in special in ceea ce priveste rasa.

Actiunea lui Magua este intriga care naste intregul razboi.

CARTEA ULTIMUL MOHICAN ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Ultimul Mohican

elefant

Ultimul Mohican

carturesti

Ultimul Mohican

libris

Ultimul Mohican

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Romanul Ultimul Mohican este unic in maniera in care imbina aventura cu comentariile sociale si o problema arzatoare ale acelor timpuri, si anume cea de rasa.

Cititorii vor intelege in ce a constat, in trecut, acest razboi dintre rase in America si vor intelege altfel istoria acestei tari. James Fenimore Cooper foloseste un limbaj destul de dur pentru a creiona cu exactitate modul in care istoria americanilor a fost scrisa cu sange, pe fundalul anihilarii unei rase.

Ceea ce este interesant la acest roman este felul in care personajele “de culoare” reusesc, prin caracterul lor, prin aptitudini si prin alegerile facute, sa depaseasca ideile cum ca rasa de care apartin ii face sa fie inferiori.

In privinta stilului litera, caracterizarea este subordonata actiunii si a temelor pe care Fenimore doreste sa le examineze. Totul se refera la complotul initial, dar personajele in sine sunt niste caricaturi. Desi au anumite ambitii, nu se poate spune ca sunt niste personaje foarte bine motivate, intrisec, dincolo de un anumit idealism.

De ce merita sa cumperi cartea

Unul dintre principalele motive pentru care merita sa citesti aceasta carte este faptul ca nu te va plictisi, te va tine in priza prin felul in care prezinta actiunea si de asemenea te va face sa intelegi mai multe despre o civilizatie pierduta.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu