Vegetariana

Informatii generaleVegetariana

Cartea Vegetariana a fost publicata initial sub forma a trei povestiri in anul 2007. Abia in 2016 a fost readusa in atentia publicului, fiind premiat in cadrul Man Booker International Prize, distinctie oferita cartilor complet diferite fata de cele de pe listelele premiilor Nobel. Datorita premiului obtinut, titlul a devenit din ce in ce mai cautat, cititorii simtind nevoia sa puna mana pe noul roman fenomen, intitulat Vegetariana.

Fiind o carte scrisa de o autoare de origine coreeana, cultura, limbajul si inclusiv limbjaul utilizat este dificil de inteles pentru cititorii striani. Cu toate acestea, romanul a creat furori si reprezinta si astazi un exemplu de carte care se dezice de normele literare generale si atrage prin unicitate, curaj si forta cuvintelor.

Plotul

Linia de deschidere a acestui unui roman atrage cititorul. Desi pare inofensiva tematica, usor-suor, opera se transforma intr-o enumerare a pericolelor transformarii societatii sud-coreeane, sugerate astfel de terorile fizice si psihice la care este supusa protagonista.

Intr-o dimineata, personajul principal, Yeong-Hye, se trezeste dupa visele de cosmar umplute cu sange si decide sa arunce toata carnea din casa ei. Rebeliunea ei pasiva zdruncina casnicia cu sotul sau si rupe chiar si legatura cu familia extinsa. Vegetarianismul obsesiv al lui Yeoung-Hye continua si nimeni, in special barbatii din viata ei, nu intelege de ce. In schimb, reactioneaza cu violenta, abuz sexual si afisari de control care o izoleaza. In cele din urma, protagonista se confrunta cu iluzii psihotice, acestea semnificand de altfel ororile prin care trece in viata de zi cu zi, transformate in cosmaruri greu de descifrat si de indurat.

Pe masura ce Yeong-Hye se estompeaza, suntem obligati sa ne intrebam cat de mult control avem asupra propriei noastre vieti si cat de departe de noi este capacitatea de a ne intelege reciproc.

CARTEA VEGETARIANA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

carturesti

Vegetariana

libris

Vegetariana

cartepedia

Vegetariana

elefant

Vegetariana

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Stilul literar este diferit fata de orice altceva ati mai citit pana acum. Stilul autorilor coreeni este crud, sensibil, cu multe semnificatii ascunse si extrem de profunde. Multe dintre metafore nu sunt usor de inteles, insa emotiile traite de personajele creionate de Han Kang depasesc bariera limbii. Atmosfera cartii Vegetariana este una tensionata, cititorul simtind in mod continuu ca ceva groaznic va avea sa se intample. Deznodamantul se dovedeste a fi uluitor, insa totodata foarte indepartat de ideea generala creata la inceputul lecturarii.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca sunteti fani ai cartilor psihologice care abordeaza tematici diferite, greu de inteles si de descris sumar, atunci Vegetariana este alegerea potrivita. Nu este o lectura usoara, dar o recomandam deoarece trage un semnal de alarma asupra problemelor legate de violenta domestica si abuzul in casnicii. La final, cartea isi provoaca cititorii sa se intrebe: Suntem cu adevarat liberi?

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu