Zei americani

Informatii generale

Cartea Zei Americani de Neil Gaiman este un roman captivant care a dus la aparitia serialului de succes American Gods. Povestea se concentreaza pe ciocnirea titanilor, mai exact, lupta dintre zeii vechi si noi. Premisa intriganta a povestirii lui Gaiman este ca zeii tuturor mitologiilor au chip de oameni obisnuiti deoarece au reusit sa se amestece printre noi. Autorul creeaza astfel o epopee moderna, in care in loc de smartphones si social media avem parte de sacrificii si razboi.

PlotulZei americani

Fantezia moderna a lui Neil Gaiman, Zei americani, spune povestea lui Shadow, vaduv cu doar cateva zile inainte de eliberarea conditionata din inchisoare si in mod inexplicabil se trezeste in mijlocul unui razboi de proportii enorme.

Shadow este un personaj cu un caracter interesant, puternic, o persoana blanda, dar indrazneata. Misterul acestui roman este accentuat de faptul ca trecutul lui Shadow nu este dezvaluit, in comparatie cu celelalte personaje. Pe parcurs, cititorul invata detaliile noilor aparitii insa Shadow ramane o enigma desi el este protagonistul.

El se confrunta cu durerea provocata de pierderea sotiei intr-un moment care ar fi trebuit sa fie de bucurie pentru ei. Cand domnul Miercuri il angajeaza pe post de bodyguard si calatoresc in jurul Americii, Shadow incepe sa isi puna intrebari. Linia dintre real si nefiresc devine tot mai fina si astfel incepe adevarata poveste.

Shadow afla alaturi de cititorii cartii ca domnul Miercuri nu este tocmai cine pretindea ca este si ca de fapt este vorba de un zeu, actiunea cartii concentrandu-se pe conflictul dintre zeii vechi si noi, venerati de-a lungul secolelor de diferite culturi. Conflictul incepe cu dorinta noilor zeitati (cei din epoca moderna, aparuti in urma dezvoltarii accelerate a tehnoogiei) de a lua locui zeitatilor vechi. Asadar, avem de-a face cu o confruntare directa, iar Shadow este prins la mijloc.

CARTEA ZEI AMERICANI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Zei americani

carturesti

Zei americani

libris

Zei americani

cartepedia

Zei americani

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Stilul de scriere al lui Neil Gaiman este poetic. Cartea este profund emotionala, dar lipsita de indiciile unei melodrame. Descrierile sunt elaborate pentru ca cititorul sa fie purtat in universul creat de autor, insa nimic nu este exagerat peste masura. Autorul acestui roman reuseste sa integreze in aceste pagini o poveste complexa, cu o incarcatura istorica imensa care va dainui vesnic, datorita legendelor nemuritoare. Desi sunt multe scrieri si referinte ale zeitatilor, Neil Gaiman a reusit sa faca ceva nemaipomenit.

Pentru a aprecia cu adevarat aceasta carte aveti nevoie de un nivel intens de intelegere al religiilor antice, lucru pe care cu siguranta Gaiman l-a studiat in amanunt inainte de a scrie cartea. Dar cititorului s-ar putea sa ii fie mai greu sa faca legaturile necesare pentru a intelege fiecare referinta mitologica, insa acesta este farmecul cartii, autorul aducand intr-un singur loc legende vechi de secole si tehnologia zilelor noastre intr-o batalie epica a titanilor.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca sunteti impatimiti ai mitologiei grecesti si in copilarie v-ati simtit atrasi de povestile despre zei si eroi, cu siguranta cartea Zei americani este pentru dumneavoastra. Este un roman al genului SF care reuseste pe parcursul celor peste 600 de pagini sa tina citiorul prins in poveste si sa ii provoace destula curiozitate incat sa astepte cu nerabdare urmatorul capitol. O carte fascinanta, greu de parcurs, dar bine scrisa si muncita. In fiecare detaliu veti simti munca titanica pe care autorul a depus-o cercetand legendele si reusind astfel sa creeze o epopee moderna, demna de o ecranizare de exceptie.

Pret
8.5
Actiune
9.5
Personaje
9.5
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score